22 Νοεμβρίου 2006

Ο φερετζές του ανίκανου

Από το http://www.automotopress.gr/

 

Του Γιάννη Ηλιάδη

 

Ως την “παχιά αγελάδα” συνεχίζει να βλέπει το κεντρικό κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση, το αυτοκίνητο και τη χρήση του, “αρμέγοντας” όσο περισσότερο μπορεί προκειμένου να γεμίσει τον τρύπιο ασκό των κρατικών ταμείων.

Μετά τα Τέλη Ταξινόμησης, τα Τέλη Κυκλοφορίας, τη φορολόγηση των καυσίμων και πολλούς άλλους άμεσους και έμμεσους φόρους, έρχεται το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, να προστεθεί στο παζλ που συνθέτει την εικόνα για το χαράτσι των μετακινήσεων.

Αφού αποφάσισαν όλοι οι ανάπηροι, τα τελευταία χρόνια, να… μετακομίσουν και να ζήσουν στο Κολωνάκι, γεμίζοντας με τις γνωστές μπλε πινακίδες ηθικής απαγόρευσης στάθμευσης, τους δρόμους γύρω από την πλατεία, αποφάσισαν οι διαχειριστές του Δήμου Αθηναίων να “κλειδώσουν” άλλες 5,5 χιλιάδες θέσεις παρκαρίσματος.

Η προσχηματική δικαιολογία είναι “να μπει τάξη στο χάος της άναρχης στάθμευσης στην πόλη”. Ωστόσο σε πηγαδάκια συζητήσεων χωρίς προσχήματα, παραδέχονται οι περισσότεροι, πως η πραγματική αιτία είναι τα χρήματα. Υποτίθεται ότι τα χρήματα που θα εισπράξει ο Δήμος Αθηναίων (και άλλοι Δήμοι) θα διατεθούν “για τη μερική χρηματοδότηση δαπανών που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης, τη συντήρηση του οδικού δικτύου, τη σήμανση, καθώς και τη βελτίωση των υπηρεσιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς”.

Όπως γίνεται δηλαδή, και με τα διόδια. Μόνο που οι διαχειριστές του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) περί άλλων τυρβάζουν. Γι’ αυτό έχουμε τους χειρότερους εθνικούς δρόμους στην Ευρώπη. Συνεπώς ο στόχος είναι να αποκτήσουμε και τους χειρότερους δρόμους στην πόλη. Ανούσιος στόχος, διότι έχουμε ήδη τους χειρότερους δρόμους και εντός της πόλης.

Η άποψή μου είναι πως η προσχηματική δικαιολογία για βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης και στάθμευσης είναι σαθρή. Κι αυτό αποδεικνύεται -μεταξύ άλλων- και από το γεγονός της ανυπαρξίας χρονοδιαγράμματος δέσμευσης για συγκεκριμένες παρεμβάσεις-βελτιώσεις. Οι δρόμοι ανήκουν στους φορολογούμενους πολίτες αυτής της χώρας. Αυτοί τους έχουν πληρώσει για να κατασκευαστούν, οι ίδιοι τους πληρώνουν και για να συντηρηθούν. Κι έρχονται τώρα οι διαχειριστές των Δήμων να ενοικιάσουν τους δρόμους αυτούς στους ιδιοκτήτες τους. Ο παραλογισμός είναι πολλές φορές, ο “φερετζές του ανίκανου”.

 

Γιάννης Ηλιάδης

2 Comments:

At Τρίτη, Νοεμβρίου 28, 2006 5:03:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Περί Δημοκρατίας :
Βάσει του Πλάτωνα, η Δημοκρατία (όπως και όλα τα πολιτεύματα άλλωστε) προϋποθέτει τέλειους πολίτες, για να αποφασίσουν πλειοψηφικά τον αντιπρόσωπο τους. Αυτό είναι η Δημοκρατία - η φωνή της πλειοψηφίας. Αρα τώρα θερίζουμε ότι σπείραμε ...

Περί Περιβάλλοντος : είναι το μόνο θέμα από τα κοινα που αξίζει να συζητήσω, καθότι παίζεται η υγεία μου και η ποιότητα ζωής μου. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΡΙΧΝΕΤΕ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΟ ΛΑΔΙ ΣΑΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟΧΥΤΗ !!! ΜΟΛΥΝΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΙΤΡΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ !!!! ΣΕ ΜΠΟΥΚΑΛΑΚΙ, ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ !!!

Περί "Αγίων Πατέρων" : Επανέρχομαι στο ζήτημα αμφισβήτησης οποιουδήποτε πλειοψηφικού αποτελέσματος - οσο κι αν υπερασπίζομαι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ποιότητα του κόσμου δεν πάει κάλα - ολοι καταθλιπτικοί είστε...

Περί Τρομοκρατίας : Ας μην εισέλθω στον τρόπο καταπολέμησης ενός συστήματος που λειτουργεί σε συνείδηση και στο υποσυνείδητο όλων μας στον πλανήτη. Οχι ... Αυτό το φάντασμα δεν φεύγει με τίποτα ...
Ας το ελαφρύνω με λίγο Νίκο Παπαζογλου : Ολα τ'αλλάζει ο καιρός, όλα θα τα ρημάξει, μα οι κλέφτες που παραφυλλάν, του παίρνουνε χαράτσι !!!

Jonathanq

 
At Τρίτη, Νοεμβρίου 28, 2006 5:12:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κολωνάκι : Απείρου κάλους η εικόνα της "μανταμ" με το θηριώδες Τζιπ που σέρνει μέσα στα στενάκια και δεν ξέρει που να το αφήσει. Α! σημειώστε, κατέβηκε στο Κολωνάκι για να αγοράσει κλωστές ...
-Καλά να κάνουν. Παρτε το χαμπάρι, στο κέντρο ο κόσμος πάει με τη συγκοινωνία-
Ακου Τζιπ στο Κολωνάκι... σιγά ρε μεγάλε, πόσες γλάστρες έχεις βάλει στην ταράτσα ???
Jonathanq

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home